HAVUZ - SAUNA - BUHAR ODASI

Havuz Sauna ve Buhar Odası ekipman ve malzemelerine dair ihtiyacınız olan herşey uygun fiyatlar ile www.derinhavuz.com da...

3 Aralık 2013 Salı

BAZI HAVUZ KİMYASALLARI

Yüzme havuzlarında, suyun salgın hastalıklara neden olmaması, yani mikroplardan arındırılmış olması gerekmektedir. hatta suyun görünümü temiz ve ak olmalıdır. ezcümle havuz suyu, içme yayılma niteliğinde olmalıdır. Havuz suyunun ortamında ister yüzen insanlardan, gerekse âlem faktörlerinden kaynaklanan çeşitli kirlilikler lafız konusudur.
Bu kirlilikler, yağ, ter, salya, idrar, kozmetik ürünler, gün yağları, sabun artıkları, saç, kepek, tekstil elyafları, toz, çim, kum-toprak, içki ibreleri üzere bir sonsuz molekül olabilir.
Bu kirlilikler, kimyasal ve mekanik yöntemlerle namevcut edilmekte veya âdem evladı sağlığına mazarrat vermeyecek seviyeye düşürülmektedir.
Yüzme havuzu suyu, tıpkısı zamanda bakteri ve mantar hastalığı kabil mikroorganizmalar için ideal hayat şartlarına taşıyan bir ortamdır. Bakteri ve mantarların bir kısmı tutku yapıcı olmasına ve havuza girenler için bir enfeksiyon tehlikesi oluşturmasına karşın, dokuncasız bakteri ve mantarlar dahi koskocaman çapta üremeleri halinde nezaketli tortulara ezgi açabilir ve ekstrem durumlarda suyun bulanmasına niçin olabilirler.
Sonuç olarak mikroorganizmaları namevcut edecek, yani yayılma dezenfekte edecek yakıcı bir yolun bulunması, bunun sonucunda berrak, renksiz, kokusuz ve sima sağlığı açısından güvenilen bir havuz yayılma için son basamak gereklidir.
Bu şartların sağlanması için klor , pH düşürücü, yosun önleyici, çöktürücü (topaklayıcı) ürünleri, ötümlü ve sistemli olarak bilinçli bir şekilde uygulanmalıdır.
Uygulamada dezenfeksiyon gayeli kullanılan klor (likit yahut granül) sadece bakteri bayıltıcı bir etkiye mevla değildir. aynı zamanda paslandırma yoluyla, havuza girenlerin suya kattıkları kirleri bile nanay eder. Bu nedenle etli canlı bir havuz yayılma için yönetmeliklerde istenilen değerlerde hür klor değeri elde edilinceye derece durmadan kimyevi dozajlaması yapılmalıdır.
Etkili bir dezenfeksiyon uygulaması için havuz suyunun pH değeri yönetmelik değerleri beyninde bulunması şarttır. pH değeri,suyun alkalilik yahut asidik karakterde olduğunu gösteren bir değerdir. mefkûre havuz yayılma pH değeri : 7,2 – 7,6 aralığıdır. eğer pH değeri 7.2’nin altında ise tesisattaki tüm maden aksamda oksidasyon tehlikesi vardır. 7.6’nın üzerindeki pH değerlerinde gözlerde tahrişler meydana gelir. Klorun dezenfeksiyon gücü, verimi ciddi ölçüde azalır. pH değerinin 7.6’nın üstüne çıkması yerinde pH düşürücü (likit yahut granül) kimyasal kullanılmalıdır.
Havuz şüyu yönetmeliğinde geçen sere serpe klor ve pH değerleri, istenilen aralıklarda tutulmadığı taktirde havuzun muayyen bölgelerinde yosun olarak aşina ve suda yüzen mikroskobik canlılar üremeye başlayacaktır. Bazıları degaje yüzmekte, bazıları ise suda asık bulunmaktadır. asılı olan tipler havuzlarda derz aralarına ve çini üzerindeki çatlaklara tutunmaktadırlar. Havuzlarda yosun oluşumuna kontra metodik klorlama ve yosun engelleyici (ALGAECIDE) istimal etmek en mühim etkendir.
Filtrelerde tutulamayan yoğun rafine partiküller, giderek havuz suyunda birikerek havuzun berraklığını yitirmesine ve şeb havuz lambalarının önünde güzel sıfır (uçuşan parçacıklar şeklinde) görüntülere suret açmaktadır. Topaklayıcı kimyasalı kullanımı ile bu partiküller, mefret oylumlu topaklar şeklinde bağlanır ve filtrede tutulabilir veyahut çöktürülebilir hale getirilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder