HAVUZ - SAUNA - BUHAR ODASI

Havuz Sauna ve Buhar Odası ekipman ve malzemelerine dair ihtiyacınız olan herşey uygun fiyatlar ile www.derinhavuz.com da...

26 Mart 2015 Perşembe

İdeal Bir Sauna Nasıl Olmalıdır

İdeal bir sauna emniyetli, stabil ,hijmağlup, kullanışlı, estetik, ekonomik ve huzur verici olmalıdır. Bu vasıfların elde edilebilmesi amaçlı aşağıda belirtilmiş detayların hassasiyetle adına getirilmesinde fayda vardır :


Saunanın Kurulacağı Yer :

• Saunanın, mevcut ya da tarafınızdan duvar örülerek örgütleme edilecek bir odanın içerisine yaptırılması düşünülüyorsa, bu odanın duvarlarının betonarme, tuğla ya da ytong buna benzer malzemeler ile inşa edilmiş olmasına özen edilmelidir. Duvar imalatında alçıpan, betopan, hazırlıklı panel vb. malzemeler kullanılmamalıdır. Bu odanın dört duvarında gönyesinde ve şakulünde bir sıva, tabanında seramik, mermer, granit vb. malzemeden tam terazisinde bir kaplama ve süpürgelik  ( dört cm genişliğinde, 5 cm yüksekliğinde) yapılmalıdır.
• Saunanın, bir odanın içerisine değil de bir kabin şeklinde yaptırılması düşünülüyorsa kabini evin oranlı köşelerinden birine yerleştirmeye özen edilmelidir. Bu Biçimde mevcut 2 duvardan istifade edilecektir.
• Sauna duvarlarından en az bir tanesinin taze gökyüzü methal -çıkışına imkan verecek biçimde seçilmesi gerekmektedir.
• Saunanın kurulacağı yerin yanında bir duş  ( ya da beklenmedik duş) yapılabilecek biçimde akarsu ve zararlı akarsu tesisatı örgütleme edilmesi tavsiye edilir.
• Tüm bu yerlerin aşırı rutubetli olmamasına, sauna kabinine taze gökyüzü alınabilecek dek havadar olmasına özen edilmelidir.

Saunanın Boyutları :

• Sauna tasarımında kapsam ve form tespiti, saunanın umuma açıkça bir işletme saunası ya da kişiye özel sauna olmasına gereğince yapılmalıdır. Saunayı kullanacak kişi sayısı da tasarım aşamasında bir sürü mühim bir etkendir. Sauna hacminin ve buna bağımlı olarak kullanılacak ısıtıcının optimum ölçülerde seçilmesi, yapım ve işletme maliyetini minimuma indirir.
• En ufak nesil saunası, bir şahsın kullanabileceği biçimde olup en az bir ,00 m2 alana sahip kabil .Bir karı saunası amaçlı en ülkü alan ise ortalama dört m2 olarak tanımlanır. Nesil saunaları amaçlı sauna içi safi yükseklik 2,bir0 m olmalıdır. Nesil saunaları genel itibariyle 2 bükülmüş (oturma grubu + yatma grubu) olarak tasarlanır.
• Toplumsal saunaların amacına oranlı çalışabilmesi amaçlı 6 m2'den ek olarak az alana sahip olmamaları gerekir. Bunun yanı sıra 30 m2 alana dek toplumsal saunalar da uygulamak mümkündür. Toplumsal saunaların ülkü yüksekliği 2,dört0 m olmalıdır. Toplumsal saunalar büyük ihtimalle 3 bükülmüş (oturma grubu + 2 değişik kotta yatma grubu) olarak tasarlanır.

Karkas Konstrüksiyon :

• Sauna tavanının, duvarlarının ve oturma-yatma gruplarının ahşap konstrüksiyonunda çok yüksek sıcaklığa ve sıcaklık farklarına stabil bir . dershane köknar ya da muadili ağaçlar kullanılmalıdır. Ahşap konstrüksiyon örgütleme edilirken bu ağaçlar (5x5) ve (5x10) cm ölçülerinde ve gerekli olan boylarda tavan ve duvarlara montaj edilir. Karkasların aralarının 50 cm'den ek olarak fazla olması tavsiye edilmez. Eğer saunada bir ya da bir sürü sayıda duvar camdan örgütleme edilecek ya da naturel tariz ile kaplanacaksa, bitiş detayları bu aşamadan bu yana göz önünde bulundurulmalıdır.

Saunada Kullanılacak Ağaçlar :

• Saunanın tavan ve duvar kaplamasında kullanılacak lambrilerin ham, fırınlanmış, budaksız  ( ya da kilitli ufak budaklı) ve reçine kusmayan ağaç cinslerinden seçilmesi şarttır. Hemlock (Kanada Çamı), Western Red Cedar (Kaliforniya Komünist Sediri), Finlandiya Çamı ve Fin Ladini lambriler bu tanıma en güzel uyan ağaç cinsleridir. Bu ağaçlar Kuzeyindeki ülkelerinde yetiştiklerinden katı gökyüzü koşullarında ve hafif büyürler ve bundan ötürü ek olarak stabil ve dirençli yapıları vardır. Sıcaklık farklarından ötürü mühtedi ihtimalleri yoktur. Benzer zamanda ısınan havayı emerek dört bir yandan tekrardan saunanın içine gönderirler.

• Saunanın içinde vücudun dokunma edeceği oturma ve yatma grupları, kaide ızgarası ve sırt dayama yerlerinde saunanın çok yüksek ısısında dahi cildi yakmayan Güney Afrika menşeli Abachi (Ayous-Wawa) ağacından latalar kullanılmalıdır. Bu ağacın oturma ve yatma gruplarında kullanılmasının diğer sebebi ise kıymıksız ve kolay temizlenebilir olmasıdır. Kaide ızgarası portatif olmalı, kaldırıldığında altındaki mermer, seramik vb. kolayca temizlenebilmelidir.

• Sauna içinde ,özellikle de vücudun dokunma edeceği oturma ve yatma grupları, kaide ızgarası ve sırt dayama yerlerinde kesinlikle çivi görünmemeli, konstrüksiyon saklı çivileme-vidalama ile yapılmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder